Δημήτρης Αναστασόπουλος

Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος


Τομείς Εξειδίκευσης:

Ποινικό Δίκαιο, Δίκαιο Πληροφορικής, Προσωπικά Δεδομένα.

Ο Δημήτρης Αναστασόπουλος είναι Ιδρυτής και Διευθύνων Εταίρος της Δικηγορικής Εταιρείας «ΑΑ Lawyers».

Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω με εμπειρία στους τομείς του Ποινικού Δικαίου, ιδίως στα οικονομικά εγκλήματα, του Δικαίου Πληροφορικής και των Προσωπικών Δεδομένων.

Πραγματοποίησε τις προπτυχιακές σπουδές του στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην ίδια σχολή στον κλάδο του Ποινικού Δικαίου. Στα πλαίσια της διδακτορικής του διατριβής, υπήρξε Επισκέπτης Ερευνητής του Harvard University.

Είναι Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Νομικών e-Themis (www.ethemis.gr), πρωτοπόρας ένωσης για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας έχει επιμεληθεί τη διοργάνωση πολυάριθμων επιστημονικών δραστηριοτήτων, ιδίως πανελληνίων συνεδρίων, εισάγοντας συγχρόνως το θεσμό του Πανελληνίου Forum Δικηγορικού Λειτουργήματος.

Εκλέγεται από το 2014 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την προεδρία του οποίου διεκδίκησε στις τελευταίες αρχαιρεσίες (2017), λαμβάνοντας την εμπιστοσύνη 3.500 συναδέλφων του που τον τίμησαν με τη δεύτερη θέση. Προεδρεύει της Επιτροπής Διοργάνωσης των Σεμιναρίων του ΔΣΑ για τη συμμόρφωση με τον GDPR.

Συμμετείχε στις Επιτροπές Ποινικού Δικαίου και Πληροφορικής του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE), στη Μόνιμη Επιτροπή Συνταγματικών-Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ΔΣΑ, ενώ είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων και του Συνδέσμου Εμπορικολόγων Ελλάδος.

Έχει συγγράψει πλήθος επιστημονικών άρθρων και συμβολών κυρίως για θέματα Ποινικού Δικαίου και Προσωπικών Δεδομένων.

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στον κλάδο του Ποινικού Δικαίου

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Πτυχίο Νομικής Σχολής

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Υποψήφιος Διδάκτωρ Αθηνών

Παρατηρήσεις στην υπ’αρ.1/2017 Γνωμοδότηση της ΑΠΔΠΧ για το ηλεκτρονικό εισιτήριο στην Ελλάδα, σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, Εφαρμογές Δημοσίου Δικαίου σελ.245

Συμμετοχή στο συλλογικό τόμο του καθηγητή Λ.Κοτσαλή «Προσωπικά Δεδομένα», με θέμα συμβολής «Ποινική Προστασία των προσωπικών δεδομένων», εκδόσεις Ν.Β. 2016

Συμβολή στον τιμητικό τόμο για τον καθηγητή Ηλ.Κρίσπη, με θέμα συμβολής «Ποινική προστασία των προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με την ελληνική νομολογία και τη νομολογία του ΕΔΔΑ» Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2015

Επιμέλεια: «Ν.2523/1997 Διοικητικές – ποινικές κυρώσεις στη φορολογική νομοθεσία», Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2014

«Η επίδοση ως άγνωστης διαμονής κατά το άρθρο 156 ΚΠΔ – Κριτική προσέγγιση στη δικαστηριακή πρακτική», ΝοΒ 2013/1368.

«Ο αιτιώδης σύνδεσμος στην ιατρική ποινική ευθύνη», σε Πρακτικά Διεπιστημονικού Συνεδρίου 1-2/3/2013 με τίτλο «Ιατρική Ευθύνη & Βιοηθική – Σύγχρονες προσεγγίσεις και προοπτικές του μέλλοντος».

«The conformity to the provisions of the Constitution of Greece of the “anonymity on the internet”», σε Privacy and Surveillance – Current aspects and future perspectives, Νομική Βιβλιοθήκη2013 [πρακτικά του 5th International Conference of Information Law που πραγματοποιήθηκε στις 29-30/6/2012 στην Κέρκυρα].

«Η προστασία της ιδιωτικότητας στο ψηφιακό περιβάλλον κατά το άρθρο 8 ΕΣΔΑ», ΔΙΜΕΕ 2012/325, και σε «Το Δίκαιο στην Ψηφιακή Εποχή», Νομική Βιβλιοθήκη 2012 [πρακτικά του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου e-Θέμις, που πραγματοποιήθηκε στις 9-10/3/2012 στο Βόλο].

Παρατηρήσεις στην ΑΠ 1220/2008, Ποινική Δικαιοσύνη 2009 σελ.1196, σχετικά με υπόθεση ποινικής ιατρικής ευθύνης.

«The Indian Penal Law and the “Nemo tenetur se ipsum proedere” principle»σε Poros Project 2005 – 2007, EU – INDIA Economic Cross Cultural Programme, 2006.

AA lawyers logo light

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 210 3389851

E-mail

info@aalawyers.gr

© 2018 All rights reserved AAlawyers