GDPR Ορόσημα: Νοέμβριος 2019

GDPR Ορόσημα: Νοέμβριος 2019

GDPR Ορόσημα: Νοέμβριος 2019 1680 945 aalawyers

Το παρόν τρίτο δελτίο (11/2019) ενημερώνει για τις σπουδαιότερες εξελίξεις στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε μηνιαία βάση με βάση έξι πηγές: α) την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, β) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, γ) το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ε) το Γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κύπρου, στ) την ελληνική νομοθεσία.

Στην περίοδο αναφοράς του παρόντος δελτίου (1/11/2019-30/11/2019) ξεχωρίζει το άρθρο του Βαγγέλη Παπακωνσταντίνου, Καθηγητή Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Βρυξελλών, για τη σχέση του Ν. 4624/2019 με τον ΓΚΠΔ. Είναι γεγονός πως ο εφαρμοστικός νόμος του GDPR έχει προκαλέσει ουκ ολίγες δυσχέρειες στους εφαρμοστές του. Συμβολές όπως η προαναφερθείσα «αποκωδικοποιούν» σταδιακά τα δύσκολα σημεία του, μέχρι την πλήρη εξοικείωση του νομικού κόσμου με το ακόμη νέο νομοθετικό κείμενο.

 

Δημήτρης Αναστασόπουλος
Σύμβουλος Δ.Σ.Α.
Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.e-Θέμις

  

Περίοδος: 1/11/2019-30/11/2019

  • 28-11-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Εθνικά Νέα: Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του Βελγίου επιβάλλει δύο νέα πρόστιμα (στα γαλλικά)

https://edpb.europa.eu/news/national-news/2019/belgian-data-protection-authority-imposes-two-new-fines_en

  • 26-11-2019: Γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κύπρου: Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με το «Βαν»

http://www.dataprotection.gov.cy/dataprotection/dataprotection.nsf/All/ADCC7B00A2A7BF3AC22584BE0024417C?OpenDocument

  • 25-11-2019: Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου, Δέκα σκέψεις για τον ν.4624/2019 και τη σχέση του με τον ΓΚΠΔ

https://www.ethemis.gr/2019/11/25/%CE%B4%CE%AD%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD-46242019-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%87%CE%AD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B3%CE%BA%CF%80%CE%B4.html

  • 21-11-2019: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Το Επιστημονικό Συμβούλιο για την Κοινωνία της Πληροφορίας διοργανώνει στις 13/12/2019, στην Αθήνα, την 3η Ημερίδα με τίτλο «Γενικός Κανονισμόs Προστασίας Δεδομένων (ΓΚΠΔ): Διακυβέρνηση εποπτείας, τεχνολογικά μέσα και ειδικά θέματα συμμόρφωσης». Ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων, κ. Κωνσταντίνος Μενουδάκος, εκτός από χαιρετισμό θα πραγματοποιήσει και την κύρια ομιλία, με τίτλο «Ο ΓΚΠΔ και οι επιλογές του ν. 4624/2019»

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentSDisplay.jsp?docid=22,34,96,190,162,209,194,236

  • 20-11-2019: Γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κύπρου: Ανακοίνωση Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Αξιολόγηση Schengen

http://www.dataprotection.gov.cy/dataprotection/dataprotection.nsf/All/6BC1FA4EBC163CF2C22584B8002F7B91?OpenDocument

  • 12-11-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Νέα: Κατευθυντήριες γραμμές 4/2019 για το άρθρο 25 – Προστασία των δεδομένων ήδη από το σχεδιασμό και εξ ορισμού – Σε δημόσια διαβούλευση (στα αγγλικά)

https://edpb.europa.eu/our-work-tools/public-consultations-art-704/2019/guidelines-42019-article-25-data-protection-design_en

  • 12-11-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Νέα: Κατευθυντήριες γραμμές 3/2018 σχετικά με το εδαφικό πεδίο εφαρμογής του GDPR (άρθρο 3) – Έκδοση που υιοθετήθηκε μετά από δημόσια διαβούλευση (στα αγγλικά)

https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/guidelines/guidelines-32018-territorial-scope-gdpr-article-3-version_en

  • 12-11-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Νέα: Ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων ΕΕ & ΗΠΑ – Τρίτη ετήσια έκθεση κοινής αξιολόγησης (στα αγγλικά)

https://edpb.europa.eu/our-work-tools/our-documents/eu-us-privacy-shield-third-annual-joint-review-report-12112019_en

  • 6-11-2019: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Κοινό Δελτίο Τύπου: Εκπαιδευτική ημερίδα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentSDisplay.jsp?docid=252,51,122,66,217,216,60,228

  • 6-11-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Εθνικά Νέα: Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων της Πολωνίας – Η ανάκληση της συγκατάθεσης δεν πρέπει να παρεμποδίζεται (στα αγγλικά)

https://edpb.europa.eu/news/national-news/2019/polish-dpa-withdrawal-consent-shall-not-be-impeded_en

  • 5-11-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Εθνικά Νέα: Ο Επίτροπος του Βερολίνου για την Προστασία των Δεδομένων επιβάλλει πρόστιμο σε εταιρεία real estate (στα αγγλικά)

https://edpb.europa.eu/news/national-news/2019/berlin-commissioner-data-protection-imposes-fine-real-estate-company_en

  • 1-11-2019: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Ενημερωτικό Δελτίο – Τεύχος 26

https://www.dpa.gr/pls/portal/docs/PAGE/APDPX/NEWSMAIN/INFORMATIONAL/OCT2019.PDF

AA lawyers logo light

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 210 3389851

E-mail

info@aalawyers.gr

© 2018 All rights reserved AAlawyers