GDPR Ορόσημα: Σεπτέμβριος 2019

GDPR Ορόσημα: Σεπτέμβριος 2019

GDPR Ορόσημα: Σεπτέμβριος 2019 1680 945 aalawyers

Το παρόν ενημερωτικό δελτίο («GDPR Ορόσημα») περιλαμβάνει ορισμένες από τις σπουδαιότερες εξελίξεις στον τομέα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων για τον μήνα Σεπτέμβριο, με βάση πέντε πηγές: α) την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, β) το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων, γ) το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δ) το Γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κύπρου, ε) την ελληνική νομοθεσία. Σταδιακά, θα εμπλουτισθεί με περισσότερες πηγές.

Η περίοδος αναφοράς του παρόντος δελτίου (30/08/2019-30/09/2019) ήταν εξαιρετικά σημαντική για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στη χώρα μας. Η σπουδαιότερη εξέλιξη είναι αναμφίβολα η ψήφιση του Ν. 4624/2019 με τα εθνικά μέτρα εφαρμογής του GDPR. Σε επίπεδο Δικαστηρίου Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεχωρίζουν δύο πολύ σημαντικές αποφάσεις για την Google και τη λειτουργία της μηχανής αναζήτησής της. Άξια ειδικής μνείας είναι επίσης η πλέον πρόσφατη απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα που προβαίνει σε ορθή διάγνωση του υπεύθυνου επεξεργασίας για τις σχολικές κάμερες.

Με την ελπίδα το παρόν δελτίο να φανεί χρήσιμο.

Δημήτρης Χρ.Αναστασόπουλος
Σύμβουλος Δ.Σ.Α.
Πρόεδρος Ε.Ε.Ν.e-Θέμις

 

Περίοδος: 30/08/2019-30/09/2019

  • 7-10-2019: Απόφαση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπ’ αρ.34/2019 – Επιβολή προστίμου σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας για παραβίαση της αρχής της ακρίβειας και της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό κατά την τήρηση προσωπικών δεδομένων συνδρομητών της.

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentDisplay.jsp?docid=239,201,128,61,30,141,174,220

  • 7-10-2019: Απόφαση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπ’ αρ.31/2019 – Επιβολή προστίμου σε εταιρεία παροχής υπηρεσιών τηλεφωνίας για παραβίαση της αρχής της ακρίβειας και της προστασίας των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό κατά την τήρηση προσωπικών δεδομένων συνδρομητών της.

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentDisplay.jsp?docid=47,129,81,44,214,237,129,37

  • 30-09-2019: Δημήτρης Αναστασόπουλος, Τί φέρνει ο νέος νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων; Άρθρο στο Πρώτο Θέμα

https://www.protothema.gr/blogs/dimitris-anastasopoulos/article/930693/ti-fernei-o-neos-nomos-gia-tin-prostasia-ton-prosopikon-dedomenon/

  • 24-09-2019: Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δελτίο τύπου: Απόφαση στην υπόθεση C-507/17 – O φορέας εκμετάλλευσης μηχανής αναζήτησης δεν έχει υποχρέωση διαγραφής συνδέσμων ως προς όλες τις εκδοχές της μηχανής αναζήτησης που εκμεταλλεύεται

https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2019-09/cp190112el.pdf

  • 24-09-2019: Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δελτίο τύπου: Απόφαση στην υπόθεση C-136/17 – Η απαγόρευση επεξεργασίας ορισμένων κατηγοριών ευαίσθητων δεδομένων ισχύει και για τους φορείς εκμετάλλευσης μηχανής αναζήτησης

https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2019-09/cp190113el.pdf

  • 23-09-2019: Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – Δελτίο τύπου σχετικά με την αρμοδιότητα των Δήμων ως υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων στην περίπτωση εγκατάστασης συστημάτων βιντεοεπιτηρήσης σε δημόσιες σχολικές μονάδες.

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentDisplay.jsp?docid=204,237,122,229,113,225,220,79

  • 20-09-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Εθνικά Νέα: Η Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων της Πολωνίας επιβάλλει πρόστιμο 645.000 ευρώ για ανεπαρκείς οργανωτικές και τεχνικές εγγυήσεις (στα αγγλικά)

https://edpb.europa.eu/news/national-news/2019/polish-dpa-imposes-eu645000-fine-insufficient-organisational-and-technical_el

  • 19-09-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Εθνικά Νέα: Η Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων του Βελγίου επιβάλλει πρόστιμο 10.000 ευρώ (στα γαλλικά)

https://edpb.europa.eu/news/national-news/2019/belgian-data-protection-authority-imposes-fine-eu-10000_el

  • 17-09-2019: Υπουργείο Παιδείας: Τροποποίηση ρυθμίσεων αναφορικά με την αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους και στα πιστοποιητικά σπουδών

https://www.minedu.gov.gr/rss/42887-17-09-19-tropopoiisi-rythmiseon-anaforika-me-tin-anagrafi-tou-thriskeymatos-kai-tis-ithageneias-stous-titlous-kai-sta-pistopoiitika-spoudon

  • 10-09-2019: Απόφαση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπ’ αρ. 21/2019 – Αρμοδιότητα δημοτικής Αρχής στην εγκατάσταση συστημάτων βιντεοεπιτήρησης σε σχολικές μονάδες.

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentDisplay.jsp?docid=13,155,215,105,247,116,41,96

  • 9-09-2019: Γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κύπρου: Ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση dash cams (καμερών-ταμπλό)

http://www.dataprotection.gov.cy/dataprotection/dataprotection.nsf/All/943410C63CF6430CC2258470003F0A71?OpenDocument

  • 5-09-2019: Απόφαση Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα υπ’ αρ. 28/2019 – Αναγραφή του θρησκεύματος και της ιθαγένειας στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στο πληροφοριακό σύστημα «myschool» και απαλλαγή των μαθητών από το μάθημα των θρησκευτικών.

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentDisplay.jsp?docid=131,135,43,139,243,124,41,12

  • 3-09-2019: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων – Εθνικά Νέα: η Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων της Λετονίας επιβάλλει πρόστιμο 7.000 ευρώ σε βάρος πωλητή, ο οποίος δραστηριοποιείται στο διαδίκτυο

https://edpb.europa.eu/news/national-news/2019/data-state-inspectorate-latvia-imposes-financial-penalty-7000-euros-against_el

  • 30-08-2019-Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο Νόμος 4624/2019 «Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις».

http://www.dpa.gr/APDPXPortlets/htdocs/documentSDisplay.jsp?docid=66,121,83,229,125,127,247,242

 

 

AA lawyers logo light

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

+30 210 3389851

E-mail

info@aalawyers.gr

© 2018 All rights reserved AAlawyers